Centrum Kultury i Wulkanizmu

Centrum jest kontynuacją działalności obiektu zniszczonego podczas erupcji wulkanu w listopadzie 2014 roku. Projekt został potraktowany jako okazja do wykreowania „połączenia” pomiędzy wnętrzem, a zewnętrzem wyspy. Budynek z daleka wydaje się być niewidoczny, dopiero podchodząc bliżej wyłaniać zaczyna się delikatne rozcięcie w kalderze. Ważnym elementem jest ogólnodostępna przestrzeń, która stanowi nie tylko wejście do wnętrza, ale pełni rolę wielofunkcyjnego placu. Wspólnie z wysokimi przeszkleniami po bokach oraz rozciętym dachem powyżej, kadruje ona widoki na znajdujący się dokładnie na osi wulkan.

  • Lokalizacja Chã das Caldeiras, Wyspy Zielonego Przylądka
  • Autor Adrian Kasperski
  • Współpraca Bartosz Haduch

Adrian Kasperski Architekt. Wszelkie prawa zastrzeżone ©