Dom w krajobrazie

Dom został zaprojektowany w pagórkowatym krajobrazie Dolinek Krakowskich. Podstawowymi założeniami projektu było dopasowanie do kontekstu, bliskość z naturą oraz zachowanie intymności przyszłych mieszkańców. Budynek od zachodu i południa wydaje się być całkowicie niewidoczny. Zielony dach dostosowany do naturalnego nachylenia nie psuje otaczającej przyrody. Przestrzeń pomiędzy istniejącymi skarpami a ścianami zostanie zasypana i wyprofilowana ziemią uzyskaną podczas prac fundamentowych. Dzięki patio będącym przedłużeniem strefy dziennej budynek otwiera się na naturalne światło oraz imponujący widok. Zastosowanie miejscowych materiałów m.in. łamanych skał wapiennych z odległego o 10 kilometrów kamieniołomu nie tylko podkreśla przywiązanie do kontekstu, ale ma także wymiar ekologiczny i ekonomiczny – znacząco obniża ślad węglowy oraz koszt inwestycji.

Plan budynku został podzielony na dwie strefy: dzienną oraz prywatną. Przestrzeń dzienna jest całkowicie otwarta na taras, który łączy się z wnętrzem za pomocą wysokich przeszkleń. Wnętrza, w tym ściany oraz sufity będą wykończone naturalnym drewnem, posadzki polerowanym betonem. Przestrzeń pracowni ma być tłem dla powstającej w niej sztuki. Wpadające światło dzienne dodaje jej naturalnego ciepła, a duże przeszklenia umożliwiają całkowite otwarcie pomieszczenia na zadrzewiony wewnętrzny dziedziniec. Sypialnia znajduje się na osobnej kondygnacji, co zapewnia odpowiednią intymność. Jej powierzchnia obejmuje garderobę, część sypialnianą oraz otwartą łazienkę. Przesuwne przeszklenia umożliwiają poszerzenie tej strefy o zewnętrzny taras.

Projekt polega na transformacji oraz próbie maksymalnego wykorzystania otaczającego krajobrazu oraz natury, stworzenia schronienia do mieszkania przy jednocześnie jak najmniejszej ingerencji w walory przyrodnicze zastanego miejsca.

  • Lokalizacja: Racławice, Małopolska
  • Projekt koncepcyjny: 2019
  • Realizacja: 2021-2022
  • Studio projektowe: Adrian Kasperski Architekt

Adrian Kasperski Architekt. Wszelkie prawa zastrzeżone ©